Cechy soli kłodawskiej i himalajskiej
Znajdź sól himalajską.
Sól to substancja niezbędna do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie własności ma sól himalajska i sól kłodawska? Z jakiego powodu należy ich używać do przygotowywania żywności?
Zalety soli himalajskiej
Sól kuchenna to jeden z najistotniejszych dodatków, który doskonale wzbogaca smak jedzenia. Chociaż nieumiarkowane wykorzystanie soli może mieć negatywny wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 gramów na dobę) są konieczne dla właściwego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, tj. w pierwiastek regulujący gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym ze zdrowych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie wiele cennych pierwiastków oraz minerałów, m.in. żelazo, potas czy magnez, a równocześnie jest pozbawiony niebezpiecznych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze uwydatnia smak potraw i jest do kupienia zarówno w formie pokaźnych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska – źródło wapnia, potasu i cynku
Sól kłodawska natomiast to produkt o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% NaCl i jest świetnym dodatkiem do domowych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, magnezu czy cynku, innymi słowy pierwiastków potrzebnych do utrzymania dobrego samopoczucia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, tym samym nie zatraca swoich właściwości i jest bez problemu absorbowana przez organizm. Sól kłodawska jest często stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]