Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków
Potrzebujesz soku z kiszonej kapusty? Koniecznie odwiedź tę stronę
Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania.
Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających dobroczynnie na nasze zdrowie. Kluczowym elementem są bez wątpienia bakterie kwasu mlekowego odpowiadające za fermentację. Sok z kapusty, buraków bądź pozostałych kiszonek to też skarbnica witamin. Godne uwagi jest przede wszystkim wysokie stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – już pół szklanki tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto również pić ze względu na zawartość witaminy E i K, witamin z grupy B, a także duże stężenie soli mineralnych.
Sok z kapusty kiszonej – dlaczego warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii fermentacji mlekowej dobroczynnie wpływa na pracę jelit oraz naszą odporność. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia działalność układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają radzić sobie ze zmęczeniem psychicznym i fizycznym. Po kiszonki winny oprócz tego sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. niestrawność lub wrzody żołądka. Działają one też osłonowo w czasie kuracji antybiotykami i pobudzają apetyt.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]