Ochrona zdrowia Zakupy Żywność 

Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Jeśli szukasz soku z kiszonych warzyw, skieruj się na ten adres.

Kwaszone warzywa używa się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się także ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością.

Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić

W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklankę z sokiem, wyjaśniając, że sok jest niesłychanie zdrowy, chociaż bardzo cierpki. I to jest prawda! Sok z kapusty kiszonej to prawdziwa bomba witaminowa! Ma on w składzie znaczne ilości witaminy B3, A, C oraz E, jak również rozmaite minerały, jak m.in. wapń, żelazo oraz potas. Wiele osób ma problem z przystosowaniem się do kwaśnego posmaku tego soku, niemniej jednak zaleca się pić go regularnie, ponieważ wypłukuje toksyny z organizmu, redukuje poziom choresterolu, działa on bakterio- i grzybobójczo, wypłukuje toksyny z organizmu i wspomaga trawienie, więc w efekcie może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić deficyt witaminy C, dzięki czemu wzmacnia odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kapusty kiszonej poleca się również osobom, chorym na anemię ze względu na znajdujące się w nim żelazo. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie powinno się przesadzać – wystarczy wypijać mniej więcej 250 ml soku na dzień.

Gdzie zamówić sok z kwaszonych buraków oraz innych warzyw?

Drugim odżywczym sokiem, który wykorzystujemy od lat w kuchni i który spożywamy też jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. Zawiera on mnóstwo witamin i ma właściwości antyoksydacyjne, antyseptyczne oraz przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: zapobiega zaparciom, podnosi koncentrację, a przy tym obniża ciśnienie. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i może być spożywany przez cukrzyków. Nie zaleca się aczkolwiek jego spożycia kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom borykającym się z schorzeniami nerek albo reumatyzmem.

Jeśli nie posiadasz wiedzy, aby przyrządzać soki z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz nabyć je w swoim sklepie albo założyć na nie zamówienie wprost na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, że takie soki trzeba przechowywać w niskich temperaturach.

Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.

Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]

Powiązane artykuły