Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy
Jeśli chcesz kupić biały barszcz, koniecznie sprawdź https://bit.ly/2YUps2e.
Obecnie z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w menu lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy.
Żurek a barszcz biały – Żurek i barszcz biały – różnica tkwi w mące
Kiedy spyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to błyskawicznie przywoła on albo żurek albo barszcz biały. Sporo osób nawet nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały z kolei – na zakwasie na mące pszennej. To jednak nie jedyna rzecz, która odróżnia te zupy, jakkolwiek wypada wyraźnie zaznaczyć, iż nie ma jednej kanonicznej receptury na barszcz biały i kolejnej na żurek. Gotowanie jest bowiem sztuką, a każda potrawa odzwierciedla kunszt kucharza i jego osobiste preferencje. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego z reguły dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go także najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można użyć sok z ogórków kiszonych bądź z kapusty kiszonej. Z kolei z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej skomplikowane, bo w ramach tej grupy zup wydziela się 3 rodzaje:
– umiarkowanie zawiesisty, lekki żurek, zabielany hojnie śmietaną i doprawiany znaczną ilością majeranku, podaje się go najczęściej z pieczywem i jajkiem;
– kwaśny, zawiesisty żur przygotowywany zwykle z pokaźną ilością czosnku, także na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, podawany z kawałkami kartofli;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle zalewa się zakwasem żytnim lub chlebowym.
Zakwas na żurek lub barszcz biały można kupić
Przyrządzanie zakwasu na wyszczególnione powyżej zupy jest nieskomplikowane, chociaż nie zawsze pierwsze podejście kończy się powodzeniem. W internecie znajduje się kilkanaście przepisów na zakwas, które warto przetestować. Używając jednak domowy zakwas powinno się zaplanować przyrządzanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli ochota np. na barszcz biały najdzie was niespodzianie, polecamy kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie obiadu dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, i tych stacjonarnych, jak i online, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej oraz pszennej, na bazie których ugotujemy przepyszny barszcz biały i żurek staropolski lub śląski.
Siedziba firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]