Zakupy Żywność 

Domowe kiszonki – praktyczny sposób na konserwowanie żywności

Kiszone warzywa są tak głęboko związane z polską kuchnią, że w naszym odczuciu jest to wyłącznie słowiański smakołyk, rzadko przygotowywany w pozostałych regionach świata. Jednak kiszonki znane są nie tylko na starym kontynencie, ale też w Azji oraz w Ameryce Południowej i Północnej. Z jakiego powodu kiszone przetwory z warzyw cieszą się popularnością? Badacze historii potwierdzili, iż proces konserwowania pożywienia przez ich przechowywanie w soli, w roztworze octu lub w solance, wykorzystywany jest przez ludzi od przeszło czterech tysiącleci. Technika ta przypuszczalnie nie została opracowana w Europie, a w rejonie…

Więcej
Zakupy Żywność 

Żurek, żur, barszcz biały – czym charakteryzują się te zupy

Obecnie z rzadka już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego braku czasu, co generuje potrzebę szybkiego najedzenia się, często rezygnujemy z zup na rzecz posiłków kiedyś podawanych na ogół jako to drugie danie. Jednakże na wskroś polskie zupy, jak przykładowo barszcz biały i żurek, zostaną z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli osobiście gotujemy je już wyłącznie okazjonalnie, to cały czas stanowią one stałą pozycje w menu lokalów oraz restauracji z rodzimą kuchnią, jak również są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie świąt Bożego Narodzenia i Wielkiej Nocy. Żurek a barszcz…

Więcej
Ciekawostki i porady Żywność 

Iced coffee a ice coffee – czym się od siebie różnią i jak je przyrządzić?

W upalne dni nie ma nic lepszego niż kawa na zimno, czyli ice coffee lub iced coffee. Oba określenia bywają używane zamiennie, jednak istnieją między nimi pewne różnice. Dowiedz się, jak zrobić ice coffee i iced coffee w domu – obie wersje kawy na zimno są bardzo proste do przyrządzenia i doskonale smakują w gorący dzień. Iced coffee, ice coffee – co to takiego? Jeśli chodzi o kawę idealną na upały, serwowaną na zimno, możemy spotkać się z różnymi określeniami, w tym zapożyczonymi z języka angielskiego iced coffee i ice…

Więcej
Ochrona zdrowia Zakupy Żywność 

Zdrowa żywność – o sokach z kiszonej kapusty i kiszonego buraka

Kwaszone warzywa używa się w słowiańskiej kuchni od stuleci. Ostatnio jednakże raz za razem wymienia się także ogromne własności prozdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To prawdziwy tzw. superfood, który coraz częściej spotykany jest na półkach marketów w działach ze zdrową żywnością. Sok z kiszonej kapusty – dlaczego powinno się go pić W dzieciństwie sok z kapusty kiszonej pił chyba każdy z nas. Nasze babcie na własną rękę szykowały kiszoną kapustę na podstawie przekazywanych w rodzinie przepisów, a po skonsumowaniu kapusty często przynosiły swoim wnusiom szklankę…

Więcej
Zakupy Żywność 

Ekologiczna żywność – niska zawartość metali ciężkich i azotanów

Od dynamicznego rozwoju przemysłu żywieniowego, który rozpoczął się w zeszłym wieku, produkty konsumowane przez nas codziennie zaczęto często nasycać rozmaitymi związkami wydłużającymi ich świeżość. Lecz wraz z poszerzającą się świadomością konsumentów odnośnie tego, co jedzą i jak może to oddziaływać na ich zdrowie, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni artykułów wykonanych z żywności nieprzetworzonej. Czym cechuje się żywność eko? By konkretny produkt dostępny w naszym kraju mógł tytułować się „ekologicznym”, musi spełnić wiele wymogów. Żywność eko oraz artykuły z niej wyprodukowane muszą posiadać określone certyfikaty nadawane przez desygnowane do tego…

Więcej
Żywność 

Jak rozpoznać dobre pieczywo?

Pieczywo jest w naszej kulturze podstawą jadłospisu człowieka. Wytwarzane jest z wody, soli, mąki, mleka, środków spulchniających (zwykle zaczynu chlebowego albo drożdży) i różnych dodatków wzbogacających smak wypieków, jak przykładowo: mak, sezam lub słonecznik. Dlaczego należy jeść regularnie pieczywo? Pieczywo to jedzenie niezwykle bogate w mnóstwo najróżniejszych składników odżywczych i energetycznych, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. W jego składzie widnieją głównie węglowodany, aminokwasy i białka. Należy wspomnieć jednocześnie o błonniku, jak również szerokiej gamie witamin, których zdecydowanie zdecydowanie najwięcej zawiera wieloziarnisty, ciemny chleb. Pieczywo w Krakowie Pieczywo najlepiej nabywać…

Więcej
Ciekawostki i porady Żywność 

Jak zrobić nalewkę? Poradnik krok po kroku dla początkujących

Domowe sporządzanie wysokoprocentowych trunków cieszy się coraz większą popularnością. Dla osób, które chcą rozpocząć swoją przygodę w tej dziedzinie, przygotowaliśmy kompleksowy poradnik o tym, jak zrobić nalewkę krok po kroku. Radzimy i przestrzegamy przed popularnymi błędami, popełnianymi w trakcie produkcji. Jak zrobić nalewkę? Poznaj 2 etapy Osoby mniej doświadczone w robieniu domowych trunków, nie zawsze wiedzą, że nalewki robi się dwuetapowo: Etap 1: macerowanie – trwa od kilku dni nawet do kilku miesięcy, Etap 2: leżakowanie – trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy. Na czym polega krok pierwszy? Macerowanie…

Więcej
Oświata Żywność 

Kurs gotowania tylko pod okiem profesjonalisty

Samodzielne przygotowanie potraw we własnym domu ma wiele plusów. Najważniejszym z nich jest w szczególności zmniejszenie wydatków – stołowanie się w domu jest zazwyczaj znacznie tańsze niż regularne korzystanie z usług gastronomicznych. Tak samo ważna jest też radość wynikająca z przyrządzenia dania osobiście – szczególnie, gdy możemy podzielić się nim z domownikami lub przyjaciółmi. Nie można nie napomknąć również o tym, iż pichcąc osobiście jesteśmy świadomi tego, co kładziemy na nasze talerze, a to okazuje się wyjątkowo istotne w przypadku osób eliminujących z menu pewne składniki (np. mięso, laktozę czy…

Więcej
Zakupy Żywność 

Jakie zamienniki kapsułek A Modo Mio znajdziemy w sprzedaży?

Przedsiębiorstw produkujących kawę są tysiące, jednakże Lavazza nieprzerwanie plasuje się w czołówce tych najpopularniejszych. Niewiele osób wie, iż początek firmy Lavazza sięga ostatniego dziesięciolecia XIX wieku w Turynie. Wtedy to Luigi Lavazza za ekwiwalent około 20 dolarów nabył mały obiekt handlowy, gdzie prażono ziarna kawowca oraz sporządzano ich oryginalne kompozycje. Szybko podbiły one serca rezydentów Turynu. Wiek później marka Lavazza w dalszym ciągu oczarowuje aromatem swoich mieszanek, określając trendy także w obszarze kaw w kapsułkach. Kawa w kapsułkach A Modo Mio – można kupić ich zamienniki Ekspresy na kapsułki z…

Więcej
Ochrona zdrowia Zakupy Żywność 

Naturalne źródło witamin – sok z kiszonej kapusty i buraków

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia ponownie wracają na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także inne, przedtem mniej popularne warzywa i owoce. Mówiąc o zdrowotnych atutach jedzenia poddanego fermentacji nie sposób pominąć również napojów takich jak kefir, kombucza czy wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pozwalają w prosty i błyskawiczny sposób wprowadzić do naszego ciała witaminy konieczne dla jego prawidłowego działania. Sok z kiszonej kapusty i buraków – jakie składniki w nich znajdziemy? Sok z kiszonej kapusty to napój…

Więcej